Finns det några faror med Cannabis?


Killen röker Cannabis

Finns det några faror egentligen?

Det är mycket skriverier och debatt om cannabis och det är svårt att veta vad som är sant eller falskt. Här kommer lite mer information om drogen.

Cannabisen kan ge hallucinationer

Varför är det så? Jo, i Cannabis finns ett ämne som heter THC och stora mängder av detta kan orsaka hallucinationer. THC (Tetra hydro cannabinol) är det ämne som gör en person drogpåverkad.

Hallucinationer är när man ser, hör och/eller känner saker som andra inte upplever. Dessa hallucinationer kan vara obehagliga och pågå under flera timmar. En kille berättade t.ex. att han såg en stor spindel i taket, men den fanns inte på riktigt.

Kan missbruk orsaka skador?

Ett missbruk av cannabis kan orsaka olika sjukdomar som t.ex. i lungorna. Även hjärtbesvär, huvudvärk, illamående och yrsel förekommer. Smärtor i ben och rygg är andra biverkningar. Personen blir mer mottaglig för förkylningar och sjukdomar eftersom motståndskraften blir sämre, för de vita blodkropparna minskar. Män får en mindre produktion av spermier och kvinnor kan få oregelbunden eller utebliven menstruation.

Skador vid långvarigt missbruk

Personer som missbrukat cannabis under många år kan bli avtrubbade och passiva. De kan få svårt att lära sig nya saker och att koncentrera sig. Vid höga doser kan missbrukaren bli aggressiv och farlig.

Man kan bli beroende

Ungefär en av nio blir beroende av cannabis. Men om man börjar använda drogen när man är väldigt ung så är risken att bli beroende mycket större – då blir ca en av sex blir beroende. Idag är cannabisen också mycket starkare, vilket gör att det är lättare att bli beroende nu än för 10 år sedan. Plantan förädlas och görs starkare – vissa kallar drogen då för “Skunk”.

Vad menas med ett beroende?

Jo, att man har utvecklat en tolerans mot drogen. Missbrukaren behöver större mängder för att få samma effekt. Det menas också att du måste ta drogen även om du ser att det orsakar skada i ditt liv. Och att du får sug och abstinens om du inte tar drogen. Det kan vara symptom som irritation, oro, sömnsvårigheter, mardrömmar, ilska, huvudvärk, dålig aptit och depressioner.

Farligare att röka på idag

Det kan vara farligare att röka cannabis idag än för 20 år sedan pga att plantan är starkare.

Viktig studie

En studie visar att personers IQ sänks efter användning av drogen cannabis – mest drabbade blir unga eftersom de inte har växt färdigt och att hjärnan inte är fullt utvecklad.

Att regelbundet använda drogen försämrar flera funktioner i hjärnan och sänker en persons IQ. Det visar en studie där man följt över tusen personer i nästan 40 år.

Forskarna har följt försökspersonerna ända sedan början på 70-talet och de har genomfört bland annat IQ-tester först när de var 13 år och sedan vid 38 års ålder.

De hjärnfunktioner som resultaten visar störst negativ påverkan på av cannabisanvändning är: arbetsminnet, hastigheten på tankeprocesser, den verbala förmågan och tolkningen av olika sinnesintryck.

Studien är gjord av forskare i USA, England och Nya Zeeland. Ladda ner en svensk upplaga här.

Stannar kvar i kroppen

Cannabis innehåller THC (tetra.hydro-cannabinol) vilket är fettlösligt. Denna kan stanna kvar i kroppens fettvävnader och ligga där under lång tid. Det finns undersökningar, som visar att detta kan påverka personen och skapa en generell tröghet.

Kronisk användning

Det är dokumenterat att de som kroniskt använder cannabis förändras känslomässigt och i sitt uppförande, vilket kan resultera i bl.a lägre motivation och ambition.

Man umgås mindre med familj och vänner, man överger sina mål, man kan få låg energinivå och bli odisciplinerad.

Åsa Graaf, Ordförande Droginformation.nu

För frågor kring denna artikel se våra referenser och källor.

Åsa Graaf, droginformatör och författare, 2014-08-11 – uppdaterad 2018.

Copyright (c) från 2014 och framöver. Vid kopiering ange källan i form av en länk och meddela oss.

—– Få en Gratis E-bok!

Tio saker som alla bör veta om Cannabis!

“Jättebra material. Gick in på er hemsida och enkelt laddade ner det jag behövde.
Höll en drogföreläsning till ungdomar med hjälp av det.”

Du får då också våra nyhetsbrev med förebyggande droginformation.
Namn:

Emailadress:

Telefon:

Är du lärare, skolpersonal, förälder, studerande, anhörig mm ....?

Vi hanterar och skyddar dina person-uppgifter enligt (GDPR), General Data Protection Regulation - se vårt Integritetspolicy.