“Familjemedlem provade röka cannabis”


Joel berättar om sin erfarenhet av droger och cannabis

Intervju med Joel angående hans erfarenheter av droger.

“Jag bor i Stockholm. Jag är 15 år gammal och ska precis gå ut grundskolan. Jag ska sommarjobba i sommar och till hösten startar jag med en kompis ett företag inom tjänster och service. Jag börjar även min gymnasieutbildning till hösten.

Familjemedlem använde droger

Jag har varit fascinerad av droger sedan 12 års ålder. I 13-årsåldern råkade jag hamna bland människor som brukar droger, bl.a. en av mina närmsta vänner och hans nya vänner. I samma veva fick jag reda på att en familjemedlem brukade droger och hade gjort detta under en längre tid.

Själv lyckades jag hålla mig till alkohol, då jag lovat mig själv och min familjemedlem som har drogerfarenhet att vänta åtminstone till 18 års ålder med att använda annan narkotika för första gången. Som tur var höll jag löftet. Under den period jag var fascinerad av droger hann jag inte längre än till cigg, snus, alkohol och adhd-medicin.

Jag började supa

Jag började vid den här tiden prova att röka cigg. Första gångerna var halsbloss väldigt svårt för mig, då lungorna stötte bort röken, men jag lärde mig till slut. Då fick jag smak för nikotinet som jag använde i form av snus och cigaretter då och då. Jag testade även alkohol, något jag tyckte var extremt roligt och fortsatte därför att supa, tills jag slutade helt förra året vid 15 års ålder.

Det första missbruket jag fick se var hos en familjemedlem. Jag minns inte riktigt hur vi pratade om detta första gången, men jag tror att jag fick höra att hen hade provat röka cannabis. Efter det fick jag till slut vara med en gång när hen rökte, men jag fick absolut inte dra in röken. Min familjemedlem och jag gled lite isär, då jag började ifrågasätta relationen hen har till cannabis. Jag ville att min familjemedlem skulle sluta. Jag tyckte det var så onödigt. Pengarna flyger iväg, pengar man hade kunnat gjort något kul för tillsammans. Men det som slog mig mest var hur vi, som hade varit så nära nu gled allt mer isär. Jag lät det vara och till slut fick det ett stopp, Jag har fortfarande kontakt med min nära vän som brukar droger och hen respekterar mitt beslut att inte ta droger, (även alkohol, cigg och snus).

Jag söp, rökte, snusade och lyckades pröva adhd-piller under tidsperioden 2015-2017. Tack och lov tog jag beslutet att lägga av redan efter 2 år. I god tid med andra ord.

Stort intresse för droger

Droger var mitt specialintresse och jag läste dagligen mycket om droger och kollade på många informativa videos bl.a. på youtube. Jag tror att mitt specialintresse började efter att jag sett filmer med droger samt hört musik där de sjöng om droger. Det verkade magiskt och coolt, en upplevelse utöver det normala helt enkelt.

Mina föräldrar är drogfria och är emot narkotika. Jag har familjemedlemmar som missbrukat med min vetskap och kanske även innan jag visste om det. Men inom familjen är det väldigt lugnt gällande droger och jag har inte tagit någon större skada av det bruk som funnits inom familjen, då det inte drabbat mig.

Jag hann inte få några fysiska, kroppsliga problem. Inte heller några märkbara psykiska, mentala problem.

Mina vänner stöttar mig

Dock fick jag inte alls lika mycket vettigt gjort under den period då jag berusade mig själv. Jag upplever i efterhand att jag blivit mycket, mycket mera mogen efter att jag lagt av. Jag känner mig mer intelligent och klar i huvudet. Jag behöver inte längre bara umgås med de som accepterar minderårigt drickande och drogbruk. Inte heller behöver jag vara rädd för polisen, då jag inte gör något fel inför lagen. Om jag fortfarande tagit droger hade jag inte kommit lika nära vissa personer som jag är glad att jag har med mig idag. De stöttar mig framåt, hjälper mig växa som person och bli mer självsäker samt nå mina mål.

Konsekvenserna av mitt drogmissbruk blev att min pappa, min mamma och några av mina kompisar blev oroliga för mig. Mina föräldrar blev nog mest besvikna på mig. Till slut hamnade jag hos polisen. Blev tagen en gång när vi söp i en park mitt i natten. Det ledde till en orosanmälan till socialtjänsten, där jag fick träffa en socionom. Hade jag kommit tillbaka dit, vilket det fanns stora chanser för, hade andra åtgärder vidtagits och till slut hade jag riskerat ungdomsfängelse. När man sysslar med droger och umgås med de som bryter mot lagen hamnar man förr eller senare i trubbel med polis, väktare, civila och andra vuxna som jobbar statligt.

För tillfället har jag inga problem, förutom att det kunde vara tråkigt att umgås med påverkade människor utan att vara påverkad själv. Allt blev roligare med alkohol och minnen av händelser blev mer positiva.

Du lurar dig själv med droger

Men så här i efterhand tror jag att det värsta med att ta droger är att du lurar dig själv. Du lurar dig själv att du har skitkul, fastän du egentligen mest sitter inne, spelar/är ute och hänger med en massa folk, vissa okända. Jag skulle vilja säga att man lurar sig till att ta drogernas ställning i diskussioner mm och att man romantiserar. Man blir inte opartisk helt enkelt och man gör därför inte alltid det som är bäst för en.

Det var en nära vän till mig som fick mig att inse hur ung jag faktiskt var och att jag var inne på helt fel spår. Han nämnde även att han inte kunde lita på mig om jag fortsatte så som jag gjorde och att vår vänskap då skulle ta slut. Han ville inte umgås med mig längre då. Detta fick mig att tänka om och nu är jag helt nykter och drogfri sedan slutet av 2017.

2018 har varit ett helt nyktert år och jag ångrar inte en sekund mitt beslut. Om man ska bruka droger ska man vara stabil, inte 14-15 år gammal med en outvecklad hjärna. Det ska vara lagligt och med ett stabilt uppbyggt belöningssystem som inte drar på sig beroenden lika lätt.

Nu kan jag uppnå mina mål!

Mitt liv är nice efter att jag slutat med drogerna.. Jag känner att jag har kontroll över mig själv och att jag växer mer och mer för varje dag, psykiskt men även fysiskt. Jag är med i samhället på ett annat sätt och kan vara ärlig mot dem i min närhet och dem jag träffar. Nu kan jag uppnå mina mål på riktigt!

Fråga om det var värt det

Till ungdomar som vill testa droger vill jag säga: Strunta i det! Vänta tills du är mer mogen att ta beslutet. Sök inte bara information på internet, observera istället dem du ser som tar droger och intervjua/fråga dem om några år om det verkligen var värt det. Förmodligen är de då fast i en ond cirkel. De vill sluta men har svårt att bryta mönstret.

Hitta andra kompisar, intelligenta kompisar som hjälper dig framåt och stöttar dig i dina mål! De finns där ute, tro mig! Och de har en lojalitet du aldrig hittar bland kriminella, inte ens bland motorcykelgäng.”

—– Få en Gratis E-bok!

Tio saker som alla bör veta om Cannabis!

“Jättebra material. Gick in på er hemsida och enkelt laddade ner det jag behövde.
Höll en drogföreläsning till ungdomar med hjälp av det.”

Du får då också våra nyhetsbrev med förebyggande droginformation.
Namn:

Emailadress:

Telefon:

Är du lärare, skolpersonal, förälder, studerande, anhörig mm ....?

Vi hanterar och skyddar dina person-uppgifter enligt (GDPR), General Data Protection Regulation - se vårt Integritetspolicy.