Fakta om cannabis


Hampan (Cannabis sativa), är en växt som odlas i stora delar av världen. Idag är cannabis den vanligaste drogen vi har efter alkohol.

Cannabis är ett samlingsnamn för hasch, marijuana och hascholja som man får ut från hampaväxten.

Var kommer cannabisen ifrån?

Hampaväxen är tålig och den trivs bäst i varm miljö, typ medelhavsklimat. De länder som producerar mest cannabis är Afganistan, Colombia, Irak, Jamaica, Libanon, Marocko, Mexico, Nederländerna, Pakistan, Turkiet och USA. Här i Sverige har odlingarna ökat de senaste åren.

Olika beredningar från plantan har olika namn – marijuana, hasch och hascholja.

Marijuana

Marijuana, består av torkade växtdelar, frön, blad och stjälkar. Marijuana påminner till utseendet om torkat gräs. Färgen kan vara gul, gulgrå, grön eller gråbrun och har många olika namn t ex gräs eller weed.

Hasch

Hampaväxen producerar en klibbig kåda. Denna kåda, växtdelar och bindemedel pressas samman till haschkakor och kan vara alltifrån ljusgul/ rödbrun till svart. På den illegala marknaden blandas hasch ofta ut med andra billigare produkter och färgas mörkare – allt för att säljaren skall få mer betalt. Vad som mest används till att blanda ut med är gräs, mjöl, lakrits och åsne- och kamelbajs.

Hascholja

Det finns också en starkare variant – hascholjan – som är en sirapsliknande vätska som ofta har en obehaglig lukt och som pressas ut ur växten.

Cannabis blandas även i annat

Utöver dessa så finns även varianter av olika drycker, godis, bakverk och mat där man blandar i cannabis.

THC är fettlösligt och finns i cannabis

Det som man blir påverkad och “hög” av i cannabis kallas, THC, (tetra-hydro-cannabinol) och är fettlösligt.

THC är ju som bekant fettlösligt och kan därför lagras i kroppens fett och fettrika organ som t.ex levern och hjärnan. Detta gör att cannabisen kan stanna kvar i kroppen längre än andra droger och skapa negativa effekter.

Cannabis kan lagras i kroppen

THC är som sagt fettlösligt, det gör att den kan stanna kvar i kroppen och lagras i kroppens fett. Undersökningar visar att när THC har lagrats i kroppens fetter och dessa sedan bryts ner så kommer ibland mätbara mängder ut i blodomloppet.

Man har gjort mätningar i kroppen och upptäckt detta efter 2-3 månader efter man tagit drogen. Man vet också att hjärnan kan påverkas efter att THC inte längre kan mätas i blodet. Hur lång tid efter kan variera mellan olika individer.

Cannabis som odlas idag är starkare än förr

I marijuana finns det hundratals olika kemikalier – varav den starkaste är THC. Det är just THC som orsakar att man blir påverkad.

Genom olika odlingsmetoder har cannabisen blivit starkare och innehåller mer THC. Innehållet av THC har ökat från ca 3% till 10 % och man har hittat koncentrationer på upp till 37 %. Det är tio gånger starkare idag än för 20 år sedan.

Genmanipulerad och förädlad cannabis

Idag finns det även genmanipulerade och förädlade cannabissorter som bl.a kallas för skunk och sensimilla. Denna variant av plantor är mycket starkare än de vanliga cannabisplantorna.

Spice är en syntetisk variant av cannabis

Det finns även syntetiska varianter av cannabis och olika rökblandningar vilka kallas spice. Dessa kan man tyvärr lätt skaffa via internet nuförtiden.


Bookmark and Share