Droghampa och industrihampa


Växten Cannabis Sativa eller hampa

Här kommer lite information om hampan och några av dess olika användningsområden. Denna växt används till mycket men den är också en drog.

Skillnaden mellan droghampa och industrihampa eller drogfri hampa förklaras här.

Cannabis

Ur växten Cannabis Sativa, som också kallas hampa, kan man få fram hasch och marijuana. Växten runt om i hela världen och kallas då droghampa. Cannabis är det berusningsmedel som används mest efter alkohol.

Hampa

I tusentals år har Cannabis (hampa) odlats för dess olika egenskaper och hos oss är den mest känd som drog och berusningsmedel snarare än som nyttoväxt. Som nyttoväxt kan den kallas industrihampa.

Olika sorters hampa

Det finns alltså olika sorters hampaväxter – industrihampan och den narkotikaklassade droghampan. Det kan jämföras med att det finns också olika sorters vallmoblommor, den som man kan göra drogen opium av och den tillåtna som vi bl.a. hittar som frön på bröd.

Industrihampa

Hampan har odlats i tusentals år och används runt om i världen – först och främst som nyttoväxt.

I Europa odlades hampan för sina fibrers skull och innehöll knappast någon narkotika alls. Från plantan gjord man rep, kläder, skor etc.

Hampan har ett annat stort användningsområde: Eftersom växten innehåller olja kan man göra smör, oljor, smörjmedel och bränsle av den. Hampans olja används också i hygienartiklar, hudvårdsprodukter, livsmedel och kosttillskott.

Mycket hälsosamma produkter

Hampans frö innehåller de viktiga fettsyrorna 3, 6 och 9 vilket gör att det används i livsmedel, hudvård och hårvård. Fröet innehåller även mycket bra och fullvärdiga proteiner.

I Nordamerika har det gjorts många tester och det finns ingen THC i industrihampans frön. Därför kan man idag handla proteinpulver, olika hälso/proteinbars, smör och oljor här i Sverige som är gjorda från hampa.

Rus

Det var en annan variant av hampan – den indiska varianten – som användes för rus. Denna sort innehöll THC, som är det narkotiska ämnet som framkallar ruset (när personen är hög och påverkad).

Droghampan

I droghampan finns det ungefär 420 olika beståndsdelar. Det starkaste av dessa ämnen kallas THC, vilket är en förkortning av ett krångligt ord “delta-9-tetra-hydro-cannabinol”. THC är ett giftigt ämne och det gör en person drogpåverkad.

Som vi skrev tidigare så innehåller hampan olja och detta gör att THC är fettlösligt. Det innebär att det lagras i kroppens fett och olika organ, som till exempelvis hjärnan och i levern.

Idag vet man också att THC passerar moderkakan och påverkar fostret och går ut i modersmjölken, om mamman röker cannabis. THC bryts ner långsamt och samlas i kroppens fett. Detta kan påverka hjärnan och skapa en avtrubbning och sänkt IQ.

Ruset från Cannabis

Vanligtvis röker man cannabis och då kallas det hasch eller marijuana. Men man kan även äta det.

Ruset kan ge starka känslor. Personen kan känna sig hög, lugn och luta sig tillbaka, men man kan också se missbrukare och användare som blir oerhört fnissiga och upprymda.

När en person har missbrukat länge ser man hur han kan bli fundersam, bekymrad, tyst och sömnig – mer inåtvänd! Cannabis kan också öka aptiten på sötsaker.

Skador vid missbruk

Missbrukaren får högre mottaglighet för sjukdomar och förkylningar och sämre motståndskraft, eftersom de vita blodkropparna minskar (vita blodkroppar skyddra kroppen mot inflammationer).

Även yrsel, huvudvärk, lung och hjärt besvär, smärtor i rygg och ben kan vara vanligt. Män får mindre produktion av spermier och kvinnors mens kan utebli. Även sänkt IQ har rapporterats.

Åsa Graaf, Ordförande Droginformation.nu

För frågor kring denna artikel se våra referenser och källor.

Åsa Graaf, droginformatör och författare, 2014-08-11 – uppdaterad 2018.

Copyright (c) från 2014 och framöver. Vid kopiering ange källan i form av en länk och meddela oss.

—– Få en Gratis E-bok!

Tio saker som alla bör veta om Cannabis!

“Jättebra material. Gick in på er hemsida och enkelt laddade ner det jag behövde.
Höll en drogföreläsning till ungdomar med hjälp av det.”

Du får då också våra nyhetsbrev med förebyggande droginformation.
Namn:

Emailadress:

Telefon:

Är du lärare, skolpersonal, förälder, studerande, anhörig mm ....?

Vi hanterar och skyddar dina person-uppgifter enligt (GDPR), General Data Protection Regulation - se vårt Integritetspolicy.