Cannabis – droghampa och industrihampa


Här kommer information om hampan och några av dess olika användningsområden – det är även en drog och att drogmissbruk kan alltid få negativa konsekvenser.

Skillnaden mellan droghampan och drogfri hampa förklaras här.

Drogen cannabis

Ur växten Cannabis Sativa även kallad hampa kan man få fram hasch och marijuana. Hasch och marijuana kommer alltså från hampan (Cannabis Sativa), en växt som odlas i hela världen. Cannabis är det berusningsmedel som används mest efter alkohol.

Hampan

Cannabis har odlats under flera tusen år och den är ju mest känd hos oss som en drog och ett berusningsmedel snarare än som en nyttoväxt – även kallad industrihampa.

Industrihampan

I tusentals år har hampan används runt om i världen – främst som nyttoväxt.

I Europa odlades den främst för sina fibrers skull och innehöll knappast någon narkotika alls. Här gjordes rep, kläder, skor etc. Det var den indiska varianten som användes för rus – en sort som innehöll THC – det narkotiska ämnet som framkallar ruset.

Hampan har också ett annat stort användningsområde i och med dess olja. Man gör smör, oljor, smörjmedel och bränsle. Även hygienartiklar, hudvårdsprodukter, livsmedel och kosttillskott produceras i stor skala idag.

Det finns många olika sorters hampa

Det finns alltså många olika sorters hampa – industrihampan och den narkotikaklassade droghampan! Det kan jämföras med att det finns också olika sorters vallmoblommor, den som man kan göra drogen opium av och den tillåtna som vi bl a hittar som frön på bröd.

Mycket hälsosamma produkter av industrihampan

Hampans frö innehåller de viktiga fettsyrorna 3,6 och 9 vilket gör att det används både i livsmedel, i artiklar för hudvård och hårvård. Förutom fetter så innehåller fröet även mycket bra och fullvärdiga proteiner.

I Nordamerika har det gjorts många tester och det finns ingen THC i industrihampans frön. Idag kan man handla proteinpulver, bars, smör och oljor här i Sverige och produkterna är helt drogfria och mycket hälsosamma.

Droghampan ( Cannabis Sativa) som drogen görs av

I droghampan finns drygt 420 olika beståndsdelar. Det starkaste och mest utforskade av dessa ämnen kallas THC, vilket är en förkortning för delta-9-tetra-hydro-cannabinol. THC är ett giftigt ämne som gör en person drogpåverkad.

Eftersom THC är fettlösligt så lagras det i kroppens fettvävnad och olika organ, exempelvis hjärnan och i levern. Man vet också att THC passerar moderkakan och påverkar fostret samt går ut i modersmjölken. THC från cannabis bryts ner långsamt i kroppen och då samlas den i kroppens fettdepåer, vilket på lång sikt kan påverka hjärnan och skapa en avtrubbning och sänkt IQ.

Ruset av cannabis

Vanligtvis röks cannabis och kallas då hasch eller marijuana. Ruset kan ge starka känslor vilka blir påverkade av omgivningen. Personen kan känna sig hög, lugn, och luta sig tillbaka men man kan också se marijuana och haschmissbrukare som blir oerhört fnissiga och upprymda.

När en person missbrukat länge så ser man hur han blir fundersam, bekymrad, tyst och sömnig. Cannabis kan också öka aptiten på sötsaker.

Skador vid cannabismissbruk

Högre mottaglighet för sjukdomar och förkylningar, sämre motståndskraft pga minskat antal vita blodkroppar, yrsel, huvudvärk, lung-hjärt besvär, smärtor i rygg och ben. Män får en mindre produktion av spermier och kvinnors mens kan utebli. Även sänkt IQ har rapporterats.


Bookmark and Share